Pišu: Klara Ferišak i Antonija Pozaić, 2. G

Pokret Me Too najpoznatiji je pokret protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

 Ljudi objavljuju svoja iskustva uz hashtag #MeToo.

Arrow

Započelo je 2006. optužbama protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina. Osnivačica pokreta je aktivistkinja Tarana Burke koja je prva počela koristiti izraz MeToo na društvenoj mreži MySpace. Godine 2017. glumica Alyssa Milano pokrenula je lavinu širenja #MeToo hashtaga nakon što je na Twitteru objavila status.

"Kad bi sve žene koje su bile seksualno maltretirane ili zlostavljane napisale MeToo kao status, ljudima bismo mogli pokazati koliko je velik ovaj problem."

Brojne poznate glumice su počele izlaziti u javnost sa svojim iskustvima seksualnog uznemiravanja koji su doživjele u filmskoj industriji.

Od te godine pokret se počeo širiti na globalnoj razini pružajući solidarnost ženama diljem svijeta koje su pretrpjele nekakav oblik seksualnog nasilja.

Feministice 60-ih, 70-ih pa i ranih 80-ih  bile su opsjednute slobodom.

Danas je feminizam samo bedž.

Model savršene žene stvorili su mediji u reklamama i novinskim izdanjima te u filmovima. Žene najčešće viđamo kao kućanice, u kuhinjskim emisijama, u odgajanju djece, uvijek sređene, lijepe, marljive.

Naglašavanje seksualnosti u medijima postalo je jedno od važnijih rodnih stereotipa i očekivanja koje navodi na zaključak kako vanjski izgled donosi uspjeh i moć ispred kvaliteta, osobnih stavova i obrazovanja.

Činjenica da se objave na Instagramu i Twitteru koji nose hashtag #MeToo i dalje objavljuju svakodnevno služi kao podsjetnik koliko je još uvijek rasprostranjeno seksualno nasilje.